Vi kender det alle sammen – vi har en dårlig vane, et mønster som vi gentager igen og igen. Vi ved at det er en vane som ikke er god for os, men vi gentager alligevel handlingen hver dag, eller måske “kun” en gang om ugen. Vaner har vi haft i lang tid, og desto længere tid vi har haft en dårlig vane desto sværere er det at komme af med den. Vi skal så at sige bevidst fralære os den.

Dårlige vaner kunne være at:

 • ryge
 • bide negle
 • spise for meget sukker
 • kritisere andre eller sig selv for meget
 • se for meget fjernsyn
 • bruge penge på ligegyldige ting
 • have en negativ indre monolog

Sidder du og gerne vil af med en af dine dårlige vaner, så har jeg lavet 5 trin med øvelser som kan hjælpe dig på vejen.

1. Opdag dine dårlige vaner

En vane er noget der er indgroet i os. Handlinger vi måske slet ikke tænker over når vi gør det. Derfor er første skridt at blive klar over hvilke dårlige vaner vi har.

Øvelse 1:

Tag et stykke papir og skriv alle de vaner du har og kan komme i tanke om (gode og dårlige).

Sorter dem nu, så du kun har de dårlige vaner stående tilbage. Er du i tvivl om de er gode eller dårlige, så lyt til din første indskydelse.

2. Bliv klar over hvilket behov den dårlige vane opfylder

Vi forsætter vores handlingsmønstre og bevarer de dårlige vaner fordi de opfylder nogle af vores menneskelige behov. Vi har alle sammen nogle helt fundamentale behov som vi prøver at opfylde. Grundlæggende kan man skære dem ned til ca. 6 menneskelige behov som vi alle gerne vil have opfyldt, og hvis størstedelen ikke er opfyldt vil vi ikke føle os fuldt ud tilfredse med tilværelsen. De 6 behov er:

 • Sikkerhed (at være sikker på at kunne opnå glæde og undgå smerte)
 • Varietet (at der sker noget nyt og afvekslende)
 • Signifikant (at føle sig unik, vigtig eller speciel)
 • Tilknytning (at man hører til et sted og har noget til fælles med andre)
 • Vækst (at man udvikler sig)
 • Bidrage (at man hjælper og støtter andre)

(Jeg anbefaler Tony Robbins Ted Talk  – hvis du vil høre mere om de 6 menneskelige behov. Ellers kan du læse mere i mit forrige blogindlæg “Hvorfor handler vi som vi gør?“)

Når jeg selv falder i gryden og f.eks. spiser for meget sukker, så er det fordi jeg opfylder mit behov om sikkerhed. Jeg er sikker på at jeg vil føle nydelse og glæde øjeblikkeligt når jeg spiser et stykke chokolade, da det giver et sukkerrush som min krop og hjerne sætter pris på. Samtidig har jeg lavet en forbindelse, på et tidspunkt i mit liv, mellem chokolade og nydelse.

Jeg spiser chokoladen, fordi jeg ikke fokuserer på at de dårlige ting denne vane medfører. F.eks. falder mit blodsukker markant 1 times tid efter, jeg bliver i dårligt humør og på lang sigt (og efter en del chokolade) tager jeg på i vægt og føler mig usund.

For at vi kan slippe af med vores dårlige vaner, er det vigtigt at vi får gjort det klart for os selv hvorfor vi har disse vaner. Nogle gange kan denne opmærksomhed endda være tilstrækkelig til at slippe de negative handlingsmønstre.

Øvelse 2:

Vælg en af de dårlige vaner fra øvelse 1 som du gerne vil af med.

Stil dig selv følgende spørgsmål og skriv svarene ned:

  • Hvilke behov får jeg opfyldt ved at holde fast i min dårlige vane?
  • Hvis jeg giver slip på min dårlige vane, hvilken negativ konsekvens vil jeg så opleve?

3. Motivation

Når vi vil ændre vores handlingsmønstre er det vigtigt at vi er motiveret til at gøre det. Mangler vi motivation til at foretage ændringer vil vi stort set altid falde tilbage til vores gamle mønstre, og dermed slipper vi ikke af med vores dårlige vaner.

Generelt er vi enten væk-fra eller hen-imod motiverede. Enten handler vi altså fordi vi gerne vil opnå noget, eller for at undgå noget.

Øvelse 3:

Svar på følgende spørgsmål og skriv svarene ned på dit papir:

  • Hvad vil det koste dig hvis du beholder din dårlige vane?
  • Hvad vil det koste dig om 5 eller 10 år hvis du beholder din dårlige vane?
  • Hvad vil det give dig hvis slipper din dårlige vane?
  • Hvad vil det give dig om 5 eller 10 år hvis du giver slip på din dårlige vane?

4. Arbejd med af slippe den dårlige vane

Når motivationen er fundet, så handler det blot om at forbinde denne til den dårlige vane.

Øvelse 4:

Vær opmærksom hver gang du er ved at falde tilbage til dit gamle handlingsmønster og din dårlige vane. F.eks. lige inden du tager første bid af dit daglige stykke chokolade.

Når du opdager at du er ved at falde tilbage i din vane, så stop og tænk over dine væk-fra og/eller hen-imod motivation, som du fandt i øvelse 3. Så du hver gang bevidst tillægger handlingen (den dårlige vane) noget negativt ved at gøre det eller noget positivt ved ikke at gøre det.

I starten kræver dette meget bevidste tankegange, men efterhånden tænker du slet ikke over at du ikke.

5. Find et nyt alternativ og drop den dårlige vane permanent

Ofte har vi dårlige vaner fordi de opfylder et eller flere af vores behov. Hvis vi blot dropper den dårlige vane, vil vi altså have nogle behov som ikke opfyldes. Derfor er det nødvendigt at finde nogle gode vaner der kan erstatte de gamle.

F.eks. kunne jeg finde noget mad der ligesom chokolade gav mig nydelse. Jeg kunne måske spise et æble, og når jeg gjorde det kunne jeg fokusere på at alt det gode ved at spise æblet og ikke chokoladen og dermed nyde det.

Vi opfylder alle vores behov på forskellige måder, men vi vælger selv om vi opfylder dem vi måder der er gode eller dårlige for os.

Øvelse 5:

Se på dine behov fra øvelse 2, og find nu alternative måder du kan opfylde disse.

Hvilke handlinger som er gode for dig kan du foretage dig, som opfylder disse behov eller opvejer det du mister ved at slippe din dårlige vane.

Opsummering:

Hver opmærksom på hvornår du er ved at handle på din dårlige vane.

Vær bevidst om din motivation for at slippe denne vane.

Find alternative handlinger, og foretag dem de gange hvor du ellers ville have handlet i forhold til dit gamle handlingsmønster.

Tak fordi du læste dette. Jeg håber det har givet lidt inspiration 🙂