Skal jeg sige op?

10 tegn på, at du sidder i det forkerte job

 

Har du nogle gange fornemmelsen af, at du burde bruge din tid på noget andet? Eller er du måske direkte utilfreds med dit arbejde? Så er du ikke alene. Undersøgelser* viser at minimum 25 % af os er direkte utilfredse eller indifferente med vores nuværende job. Samtidig er det kun knap 35 %, som er fuldt ud tilfredse og engagerede i deres job.

Arbejdslivet bliver længere og længere, og vi bruger rigtig meget af vores vågne tid på det. Derfor er det så vigtigt, at vi bruger tiden på noget der engagerer og inspirerer os. Ikke at sige, at hver dag skal føles som juleaften. Men føler man sig overvejende uinspireret eller ugidelig på sit arbejde, så mener jeg, at man bør overveje sin jobsituation en ekstra gang. Jobskifte er ikke nødvendigvis det rigtige, men kan være en løsning. Det kan også være, at der skal ske nogle ændringer hos dig selv eller dine omgivelser.

Mange mennesker er godt klar over, at de er nødt til at ændre noget, men alligevel tøver de og pludselig er der gået 3, 5 eller 10 år, før de tager sig sammen og handler på det. Det skyldes, at vi bremser os selv – vores interne forhindringer og overbevisninger sætter en stopklods for os. Som udgangspunkt, vil vi gerne bevare det vi kender, og er utrygge ved ændringer. Derfor falder valget ofte på at blive i det job og i de rutiner vi kender. Også selvom vi ved, at de faktisk ikke gør noget godt for os.

Herunder får du en liste med 10 tegn på, at du måske bør overveje at ændre din jobsituation:

 1. Ugen føles som en evighed
  Når det føles som en kamp at komme igennem ugen, og du kun kigger frem til fredag eftermiddag.

 

 1. Du føler at du bytter din for penge
  Når lønnen er dit eneste argument for at arbejde.

 

 1. Du går rundt og er lidt mellemtilfreds med tilværelsen
  Hvis du går rundt, og det hele bare er sådan ”ok”, kan det ofte skyldes din jobsituation. Folk der er føler sig fuldt ud tilfredse, har nemlig ofte et arbejde som de elsker og trives i.

 

 1. Du brokker dig ofte og meget
  Når vi brokker os over vores arbejde, så smitter det af på vores omgivelser. Tænk på en du kender, som elsker sit job. Brokker han eller hun sig?

 

 1. Dine arbejdsopgaver dræner dig for energi
  Du føler dig, at dine arbejdsopgaver er demotiverende. Du bruger for lang tid på dem, og laver flere overspringshandlinger end normalt. Selvom du løser opgaver tilfredsstillende, så bruger du rigtig meget energi på dem.

 

 1. Frokosten eller kaffepausen er højdepunktet på dagen
  Frokost eller kaffepause med kollegaer kan være rigtig hyggeligt. Men hvis det er højdepunktet på arbejdsdagen, så er der noget galt.

 

 1. Det føles som om livet passerer forbi dig
  Når vi føler, at vi spilder vores dyrebare tid på arbejdet, og vores liv kører afsted, uden at vi aktivt deltager, så kan det skyldes vores arbejdssituation.

 

 1. Du har svært ved at kommet op om morgenen
  Alle kan have svært ved at komme op om morgen nogle gange. Men hvis det er et mønster, så kan det skyldes, at du har en modstand mod at tage på arbejde.

 

 1. Du søger konstant efter grunde til at blive i jobbet
  Hvis vi inderst inde godt ved, at det er tid til at prøve noget nyt, men vi frygter det nye og ukendte, så finder vi på undskyldninger for at blive hvor vi er; ”Lønnen er god”, ”Jeg fik da også ros for en måned siden” eller ”så slemt er det da heller ikke”.

 

 1. Job, karriere eller et kald
  Når du taler om dit arbejde, refererer du så til det som dit job, din karriere eller dit kald?

  Når vi referere til det som et job, betragter vi det som en løsning til et problem. F.eks. penge til husleje. Når vi refererer til arbejdet som en karriere, så betragter vi det som et middel til at opnå succes, og har derfor et større mål med det. Når vi så omtaler det som et kald eller en livsmission, så er vi helt engageret, og arbejdet er løn nok i sig selv.
  Hvis du taler om det som et job, kan det måske være et faresignal.

 

Hvad nu hvis en mandag, kunne føles ligeså god som en lørdag? Eller hvad hvis du ligefrem glædede dig til at komme på arbejde? Der er ingen der siger, at dit arbejde er dårligt, det passer måske bare ikke lige til dig. At tage handling på sin arbejdssituation kan virke farligt, men det kan være det helt rigtige.

Hvad nu hvis en mandag, kunne føles ligeså god som en lørdag? Eller hvad hvis du ligefrem glædede dig til at komme på arbejde? Der er ingen der siger, at dit arbejde er dårligt, det passer måske bare ikke lige til dig. At tage handling på sin arbejdssituation kan virke farligt, men det kan være det helt rigtige.

*Tal stammer fra globale og danske tilfredshedsundersøgelser foretaget af yougov