Find passionen i dit job

7 måder at få passionen tilbage i dit job

I seneste blogindlæg skrev jeg om 10 tegn på, at du har det forkerte job. Når vi føler, at noget ikke er helt som det skal være på jobbet, og vi trænger til en ændring, så kan det selvfølgelig godt være selve jobbet eller arbejdspladsen der er noget galt med. Det kan være trættende kollegaer, ensformige opgaver, en dum chef eller manglende passion og engagement. Et jobskifte er den ”nemme” løsning på disse symptomer, men der er en god chance for, at de vender tilbage når vi starter et nyt sted. Måske ikke de første 6 måneder, men så når vi har været samme sted ét år.
 
Selvom jeg selv har skiftet job flere gange, så er jeg faktisk fortaler for, at vi prøver at finde passionen i den arbejdssituation vi er i på nuværende tidspunkt. Som regel kan vi nemlig gøre rigtig meget, for at genfinde arbejdsglæden og bruge vores arbejde til at udleve vores passion.
 
Hemmeligheden er, at vi ofte forhindrer os selv i at have en inspirerende og engagerende job. Vi kommer ind i nogle rutiner og arbejdsgange, som virker ensformige og demotiverende. Vi føler os efterfølgende ude af stand til at ændre på disse, for nu er det jo sådan det er. Endvidere har kollegaerne jo et billede af hvem vi er – og det billede kan vi jo ikke bare ændre på.
 
Går du og overvejer om du skal skifte job eller karriere, vil jeg derfor opfordre dig til at se, om det er muligt at genfinde passionen i nuværende job. Det kan selvfølgelig være, at du finder ud af, at dit job ligger rigtig langt fra din passion, og det ikke er muligt at ændre på dette. I den situation kan et job- eller karriereskifte selvfølgelig være helt på sin plads. Men hvis du har lyst til at give det et forsøg, og få passionen tilbage i det job du har i dag, så kommer jeg her med 7 tips til hvordan du kan genfinde den.
 
Det er slet ikke sikkert, at alle tipsene herunder er anvendelige for dig. Men anvender du en eller to af dem, så kan det måske være nok til at genfinde arbejdsglæden og engagementet. Og så selvom du ved, at du skal noget nyt inden for det næste år, så er det ingen skade til, at nyde de sidste måneder der hvor befinder dig lige nu.

De 7 måder at få passionen tilbage i dit job

1. Fokuser på det du har

Det vigtigste vi kan gøre, for at genfinde passionen i vores job, er at arbejde med vores egen opfattelse af verden. Når vi fokuserer på fremtiden eller fortiden, så kommer vi ofte til at tænke på alle de ting vores job ikke giver os. Når vi tænker på et drømmejob eller et job vi havde i fortiden, så ser vi ofte alle de gode ting som de indeholder, men vores nuværende job ikke har. I hvert fald når vi prøver at argumentere for, at vores aktuelle job ikke er tilfredsstillende. Vi kan dog have en indbygget bias, når vi mentalt rejser i tiden. Det vil sige, at vi glemmer at inkludere alle de dårlige ting der er ved disse fortids- eller fremtidsjob. Hvis vi fokuserer på alle de gode ting, der er ved vores nuværende job, så bliver vi ikke blot mere tilstede, men også mere passionerede. Med tiden bliver de negative elementer, måske endda ubetydelige.

2. Find din chefs udfordringer

Bliv bedre til at spørge ind til din chefs udfordringer. Når du kender hans eller hendes udfordringer, kan du levere mere værdi ved at prioritere dine opgaver bedre. Samtidig vil du måske føle, at dit arbejde giver mere mening, fordi du nu ved, at dit arbejde løser en konkret problemstilling.

3. Brug dine interesser til at skabe værdi

Når du kender dine chefs udfordringer, så ved du også, hvordan du kan skabe værdi for ham/hende og virksomheden. Bliv bevidst om dine interesser, og find løsninger hvor du udnytter dem til at løse opgaver der skaber værdi. Vær innovativ og kom med ideer til opgaver, som du vil kunne løse med de kompetencer som vækker interesse, og måske passion, hos dig. Udfordr den måde tingene bliver håndteret i dag.

4. Bliv interesseret i dine kollegaer

Når vi interesserer os for andre mennesker, bliver vi pludselig meget interessante selv. Samtidig bliver vi meget værdifulde. Hvorfor gør vi så det? Det gør vi fordi, at næsten ingen er oprigtigt interesseret i andres liv. Vi går og er lidt selvcentreret – om vi vil det eller ej. Når vi bliver oprigtigt interesseret i andres liv, lærer vi ikke blot en masse, men vi skaber også rigtig gode relationer. Tænk på de personer du bedst kan lide, er de gode til at fokusere på dig?Du kan bruge denne interesse til at skabe bedre relationer, og samtidig bliver du automatisk mere interesseret. Dette kan give motivation og arbejdsglæde. Du lærer også dine kollegaer bedre at kende, og fra at virke trælse og inkompetente, virker de nu søde og kompetente.

5.  Del dine interesser med dine kollegaer

Når du har vist interesse for dine kollegaer, bliver de også interesseret i dig. Del dine interesser eller passion med dine kollegaer. Måske er der andre der ligner dig på dette område, og I kan dele jeres viden med hinanden. Ofte snakker vi ofte om alle de opgaver eller organisationsændringer, som vi hader. Men når du snakker om din passion, skaber du en helt anden positiv energi omkring frokostbordet.

6. Udvikle dig selv uden for arbejdet

Er du sikker på, at du ikke kan finde dine passion via dit arbejde, så kan det være du kan finde den udenfor. Brug tiden mens du stadig er i arbejde til at udvikle dig selv. Tag kurser, uddannelser, gå til coaching eller start på en ny sport. Gør hvad der skal til for, at du kan finde din passion udenfor arbejdet. Måske opdager du, at det er nok, at du kan leve din passion på deltid, eller også bruger du tiden, så du kan leve din passion dagen efter du stopper i dit nuværende arbejde.

7.  Kom ud af komfortzonen på arbejdet

Nogle af de første 6 tips, vil måske allerede få dig ud af din komfortzone. Men en ting er sikkert, hvis du vil opleve ændringer i din arbejdssituation, så kræver det højst sandsynligt, at du kommer ud af din komfortzone. At sige op, kan ligeledes være uden for din komfortzone. Det er f.eks. derfor, at nogle ser det som en velsignelse at blive fyret. For nu har de endelig fri til at leve det liv de virkelig ønsker. At kunne styre dine opgaver hen imod det der rammer dine interesser, kompetencer og din passion kræver ofte, at du kommer ud af din komfortzone. Det kan være meget udfordrende (i hvert fald i starten), men det er ofte der skal til for at du virkelig rykker dig.