Mål hjælper os med at fokusere på det der er vigtigt for os.

I dette indlæg vil jeg komme med en metode hvorpå du kan finde frem til de mål der er vigtige for dig, og hjælpe dig med at konkretisere dem, så de står helt tydeligt. Det er nemlig sådan, at desto tydeligere målet fremstår desto mere tilbøjelige er vi til at handle på det. Og er det ikke det vi vil – handle på vores drømme og mål?

Sæt SMART(e) mål: 

Du har måske hørt om SMART(e) mål. Det blev første gang nævnt i en artikel af George T. Doran i 1981. De beskriver en metode til at sætte mål, så de motiverer os mest muligt til at tage handling. Oversat frit til dansk står SMART for:

 • Specifikt (definer målet så detaljeret som muligt)
 • Målbart (hvor mange? Hvor meget? Hvordan ved du om du har nået målet?)
 • Attraktivt (sørg for at målet er besværet værd og relevant for dig – opfylder det dine behov?)
 • Realistisk (er målet realistisk? Er det noget du har kontrol over?)
 • Tidsbestemt (du skal have en klar tidsramme for hvornår målet skal være nået)

Find dine mål og gør dem “smarte”:

For at du kan gøre dine mål “smarte” er du nødt til at vide hvad du gerne vil opnå. Jeg er selv tilhænger af at sætte mål i alle dele af mit liv. Eksempelvis: Karrieremål, livsmål, træningsmål, mentale mål, udviklingsmål, forholdsmål, økonomiske mål, mål for hvad jeg vil bidrage med osv.

Nedenfor beskriver jeg en model for hvordan du kan tydeliggøre dine mål, og finde ud af hvad du skal fokusere på. Jeg bruger selv denne model når jeg er blevet lidt usikker på hvad det egentlig er jeg gerne vil bruge min tid og mine ressourcer på. At have tydelige mål hjælper mig til at holde fokus, og giver mig en følelse af at bruge tiden på det rigtige.

Modellen kan bruges hvor du blander mål fra alle dele af dit liv sammen.

Den kan også bruges individuelt inden for hver målkategori (anbefales!). Her vælger du blot i hvilken del i dit liv du gerne vil sætte mål og holder dig så inden for denne kategori (f.eks. karriere mål).

Målsætning . 5 trins model

Trin 1 – Find dine mål (brainstorm):

Skriv alle dine mål og drømme (de må gerne være vilde) du kan komme i tanke om inden for hver kategori. Skriv i 5 minutter(non-stop). Hver opmærksom på, at det skal være mål som du har kontrol over. For eksempel dur det ikke at have et mål der hedder “fred på jorden” – det har vi som enkeltpersoner ikke kontrol over. I stedet kunne et mål være at “oprette en organisation som bekæmper våbenhandel“. Det er mere konkret – og det må gerne være endnu mere specifikt end dette.

Når du skriver dine mål ned, så kan nedenstående spørgsmål, være en hjælp til at finde frem til de mål du virkelig ønsker at opnå.

 • Hvad ville du gøre, hvis du vidste du kun havde 8 år tilbage at leve i?
 • Hvad ville du gøre, hvis du vandt 100 millioner i lotto?
 • Hvad ville du gøre, hvis du vidste du ikke kunne fejle?
 • Hvad ville du gøre, hvis du ikke behøvede bekymre dig om andres mening?
 • Hvad ville du gøre, hvis du havde ubegrænset tid?
 • Hvad ville du gøre ganske gratis, fordi du nyder at gøre det?
 • Hvis du forestillede dig selv som 90 årig, og skulle tænke tilbage på dit liv – hvad ville du så gerne have opnået
 

Trin 2 – Sæt en tidshorisont

Gå nu din liste med mål igennem og sæt en tidshorisont på. Hvornår du vil have nået dit mål? Eksempelvis skriv 1, hvis du ønsker at nå målet inden for 1 år, 5, hvis du ønsker at nå det inden for 5 år osv.

Trin 3 – Prioriter

Gå listen igennem igen og udvælg alle de mål som du vil nå inden for 0 – 3 år. I denne model fokuserer vi på de mål vi kan realisere inden for en kortere årrække, da der ofte vil være handlinger du kan tage nu og her som leder dig tættere på målet. Det er dog stadig meget brugbart at holde de langsigtede mål for øje.

Herefter prioriterer du dine mål!

Vi har som mennesker ikke tid til alting på en gang. Favner vi for bredt oplever vi ofte, at det føles som at sætte sig mellem 2 stole og derved opnår vi ingen af målene. Derfor er det vigtigt at prioritere målene.

Husk at din prioritering kan ændre sig over tid, og derfor er det vigtigt at lave øvelsen fra tid til anden.

Når målene er prioriteret udvælges de 3 topprioriteter, som der arbejdes videre med nedenfor.

Trin 4 – Gør dine mål SMART(e).

Gå dine 3 mål igennem, gør dem SMART(e) og udnyt den drivkraft som målsætning kan give dig.

Sørg for at hvert mål opfylder nedenstående kriterier.

Specifikt: Sørg for at målet er specifikt. Gør det så specifikt at du kan se det for dig. Er målet eksempelvis en ny bil, så bliv specifik på hvilken farve den skal have, hvilket mærke, hvilken motor osv.

Målbart: Sørg for at målet kan måles. Både processen og det endelige mål. Er målet eksempelvis at skulle løbe mere, så find ud af hvor mange gange om ugen du skal løbe for at målet er opnået.

Attraktivt: Vær sikker på at målet er noget du virkelig gerne vil opnå. At det er positivt og inspirerende. Spørg evt. dig selv: Hvor meget vil jeg dette på en skala fra 1 – 10. Ligger du ikke på 9 eller 10, kan det være et andet mål er vigtigere for dig.

Realistisk: Sørg for at målet er inden for din kontrol.

Tidsbestemt: Sørg for at der er en tidshorisont for målet. Denne er allerede fundet i trin 2.

Trin 5 – Manifestér dine mål!

For hver af de 3 mål skal du skrive de grunde du har for at ville opnå målet.

Typisk vælger vi mål som er lidt overfladiske, dem kunne man kalde overflademål. Det kunne være mål som: “At have en formue på 10 millioner kr.”, “at have et stort hus”, “at bo i udlandet”, “at tabe 15 kg” osv.

Det er helt fint at vælge disse mål, men ofte motiverer sådanne mål os egentlig ikke voldsomt meget. Det der motiverer os er de underliggende ting, som det vil give os hvis vi når vores mål, eller de ting det vil koste os hvis vi ikke når dem inden for en givet periode.

Svar derfor på følgende spørgsmål og prøv virkelig at føle hvordan du vil have det om 1, 5 eller 10 år, hvis du ikke nåede dit mål og ligeledes hvis du nåede det:

 • Hvad ville det koste mig ikke at nå målet?
 • Hvad ville det koste mig om 1, 5 eller 10 år?
 • Hvad vil det give mig at nå målet?
 • Hvad ville det give mig om 1, 5 eller 10 år?

Du har nu 3 mål som kan realiseres inden for en kort årrække. De er specifikke, motiverende og du ved hvorfor du vil opnå dem. Så skal der handles! Som Nike skriver:

“Just do it!”

For nogle vil det være nok at have klare mål og en stærk grund til at handle på dem.

Andre kan opdage at de på trods af at have klare mål ikke får taget handling, selvom grunden er der.

Lige meget hvor du er, så mener jeg det er helt essentielt at have nedskrevne mål.

I et senere blogindlæg vil jeg komme ind på hvad der kan forhindre os i at tage handling på vores mål, selvom de er klart definerede og vi er motiveret for at nå dem.

Hvis du synes at modellen er lidt for tynd, eller vil du bare gerne læse mere hvordan man kan sætte mål, så vil jeg anbefale bogen “Hvad vil du virkelig?” af Sofia Manning og Mie Kaae. Specielt sidste kapitel hvor frameworket “FRED” beskrives.

Har du spørgsmål eller kommentarer er du altid velkommen til at kontakte mig på mail, telefon eller via Facebook.